İstanbul, Türkiye – Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, aile hekimlerinin karşılaştığı bürokratik zorluklar ve performans baskıları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, mevcut uygulamaların aile hekimlerinin zamanını boşa harcadığını ve performanslarına zarar verdiğini belirtti.
Dr. Gökhan Erdoğan, özellikle aşı karşıtlarının kayıtlarının girilmesi işleminin tekrar yazılı dilekçe ile beyan edilmesi sistemine dönen Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamasını eleştirdi. Bu uygulamanın aile hekimlerine ek yük getirdiğini ve haksız cezalara neden olduğunu söyledi.
Erdoğan, “Aileler, kanuni zorunluluk olmadığı için bebek ve çocuklarına aşı yaptırmama kararı alabiliyor. Ancak Sağlık Bakanlığı, bu karardan aile hekimlerini sorumlu tutarak cezalandırıyor. Üstelik bu cezaların 2024 Mayıs ayında uygulanacağını, ayın son gününde sadece web sitesi üzerinden duyurarak, daha önce kabul edilen tüm işlemleri iptal etti” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın duyurusuna göre, aşı yapılmama durumu ve nedeni “RED” olan işlemler performans hesaplamalarından hariç tutulmayacak ve yapılmamış aşı olarak sayılacak. Bu durumun aile hekimlerini performans ödemesi kesintileri ile cezalandırmak anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Erdoğan, bu uygulamanın iyi niyetli olmadığını ifade etti.
Erdoğan, “Aile hekimleri, her bebek ve çocuğu kendi çocukları gibi düşünerek aşılarının yapılması konusunda büyük çaba harcıyor. 2005 yılında başlayan aile hekimliği pilot uygulamasının başarısı, aşıların önemini ve aile hekimliğinin etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın bu özverili çalışmaları cezalandırarak ücret kesintisi olarak geri dönmesi kabul edilemez” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın 29 Mayıs 2024 tarihli duyurusunda, çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerin “RED” girişlerinin Mayıs ayı itibarıyla kabul edilmeyeceğini bildirdiğini belirten Dr. Erdoğan, bu durumun aile hekimlerine yönelik bir yaptırım olduğunu söyledi.
AHEF adına konuşan Dr. Gökhan Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nı bu yanlıştan acilen dönmeye ve yapılan değişikliği geri çekmeye davet etti. Daha iyi bir aile hekimliği, sağlıklı bir toplum ve güçlü aile sağlığı merkezleri için, uygulamalarda değişiklik yapılmadan önce sahada görev yapan aile hekimlerinin temsilcileri ile istişare edilmesi gerektiğini vurguladı.
Erdoğan, aile hekimlerinin performans ve bürokratik yük altında ezilmemesi için bakanlığın duyarlı ve adil olması gerektiğini belirtti. Aile hekimlerinin, sağlık sisteminin temel taşları olarak hak ettikleri saygı ve desteği görmesi gerektiğini ifade etti.
Haber: Derya Özaba