Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret pazarlığına ilişkin açıklamalarda bulundu. İşveren ve işçi temsilcilerini bir araya getiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açılışında konuşan Bakan Işıkhan, önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Işıkhan, “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” ifadesini kullanarak sosyal diyalogun önemine vurgu yaptı. Asgari ücretin, çalışanlara yönelik ücret politikalarının en alt sınırını belirleyen önemli bir araç olduğunu belirten Işıkhan, işverenleri, işsizlik ve kayıt dışılıkla mücadelede de önemli bir role sahip olduğunu ifade etti.
Ayrıca Bakan Işıkhan, Türkiye’nin güçlü bir devlet olduğunu ve asgari ücrette yapılan artışlar ve iyileştirmelerin dünya genelinde yaşanan küresel krizlere rağmen devam ettiğini belirtti. Bakan, geçmiş yıllarda asgari ücretin nominal olarak 61 kata, reel olarak 3 katına çıkarıldığını ifade etti.
2023 yılı başında belirlenen asgari ücretin Temmuz ayında ilave bir artışla güncellendiğini ve enflasyonun oldukça üzerinde bir zam yapıldığını söyleyen Işıkhan, işçi ve emekli kesimini enflasyona ezdirmeme mücadelesi verdiklerini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılının ilk 6 ayında verilen asgari ücret desteğini ikinci yarıda 600 liraya çıkardıklarını açıkladı.
Bakan Işıkhan, asgari ücretin 2024 yılı için belirlenecek rakamın, çalışanları enflasyonun tahribatına karşı koruma amacı taşıdığını ve bu süreçte işçi ve işverenlerin mutabakatıyla belirleneceğini ifade etti.
Bakanın konuşmasının ardından TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar da kendi görüşlerini paylaştılar. Akkol, vergi dilimlerinde yapılacak güncellemenin önemine vurgu yaparken, Ağar ise asgari ücretin işçinin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını beklediklerini belirtti.