Merhaba gazetemizin değerli okuyucuları. Son haftayı sizler için bol bol siyasilerle kulis yaparak geçirdim. Hepinizin merak ettiği; önümüzde ki 5 sene Aksaray’ı kim yönetecek? Belediye başkanlığı için kimler aday? Hangi parti kimi aday gösterirse AK Parti’nin Aksaray’da senelerdir değişmeyen hâkimiyeti değişir? Bunun gibi pek çok soru. Gittiğimiz her yerde karşılaştığımız sorular.
Bir Yerlerinizden Temayül Sonucu Uydurmayın!
Biz bu sorularla muhatap olup hiçbir şeyin tam anlamı ile belli olmadığını söylerken duyduğuma göre bazı aklı evveller şimdiden algı çalışmalarına başlamış. Sağlam bir gazetecilik nasıl yapılır bilgileri olmadığı için gece rüyaya yatıp sabah kalkıp temayül sonuçları açıklandı diye yazanlar bile varmış.
Temayül sonuçlarını açıklamışsınız dediğimizde partilerin yetkilileri gülüyor. Bilmiyoruz ki, nasıl açıklarız diyorlar. Şuan temayül sonuçlarını bilen sadece genel başkan yardımcıları. Onların da sonuçlara bakıp bakmadığı tartışma götürür. Malum önceki seçimlerden de biliyoruz ki partiler temayül yoklamalarını bir formalite olarak yapıyor. Bu sene elektronik ortamda yapıldı evet lakin daha önceleri pusula yöntemi ile yapılan yoklamalarda oy pusulalarının koyulduğu mühürlü çuvalların hiç açılmadığı, öylece bir odada bekletildiği bile duyulmuştu. Şimdi elektronik ortamda tek kullanımlık kartlarla direkt genel merkezde belli kişilerin bilgisayarına düşen sonuçlar ne hassa bazıları tarafından açıklandı. Yok efendim öyle bir şey, temayül sonuçlarının genel merkezleri ilgilendirdiği falan da yok!
Genel Merkezler Adayları Nasıl Belirleyecek?
Gelelim parti genel merkezlerinin belediye başkan adaylarını nasıl belirleyeceğine. Birçok kişinin beklediği ve sandığı gibi adaylar aday adaylığı müracaatlarını yapmış kişilerden seçilecek diye bir kural yok. Örnek vermek gerekirse; Sizler, bizler AK Parti Aksaray Merkez Belediye için başvuru yapan 3 aday, Evren Dinçer, Serdar Baydar ve Yaşar Ermiş arasından hangisi olur diye düşünürken, müracaatı alınmamış ama parti kaydı olan ve sümen altından çıkıp değerlendirmeye alınan isimler de var. Genel merkez ve siyasi kuliste bu sümen altı adayların isimleri ise müracaatlı adayların isimlerinden daha çok üzerinde düşünülüyor.
Başka Partili İsimlerden AK Partiye Adaylık Kulisi
Ne dedik bu işler aday adaylığı müracaatıyla değil de yoğun kulisle gerçekleşiyor. Arkası olan, daha çok güç sahibi kişiye ulaşan, kısacası bağlantılarını yoğun ve doğru kullananların aday olma ihtimali daha yüksek. Bu kulis sadece parti içi isimler tarafından da yapılmıyor. Partisinden henüz istifa etmemiş lakin partisinin gözden çıkarttığı bazı isimler de AK Partiden aday gösterilebilmek için kulis çalışmaları yürütüyor. Parti genel merkezine geçmiş siyasi oy oranını ve isim bilinilirliğini kullanarak kendisini tavsiye edecek isimlerle uzun görüşmeler yapıyor. Yapılan görüşmeler bir şekilde partide etkin isimlere aktarılıyor. AK Parti Genel Merkezi bu oyuna ne kadar gelir bilemiyorum. Son seçimlerde kaybettiği oy oranını hesaba katarsak gelme ihtimali de yok değil!
AK Parti ve Diğer Partiler
Artık siyaset AK Parti ve diğer partiler olarak sınıflandırılıyor. Herkes önce AK Partinin kimi aday göstereceğini soruyor. Diğer partiler o adaylara bakıp öyle aday kesinleştirme yoluna gidiyor. Seçmen önce AK Partinin adayını değerlendiriyor. Ha şu da var AK Partinin adayına dünya kadar tepki de verse yine gidip seçimlerde belediye için AK Parti adayına oy kullanıyor. Vatandaş da biliyor, görüyor… Eğer başka partilerden belediye başkanı seçerlerse belediye birçok maddi ve bürokratik engelle karşılaşıyor ve hizmet yapması engelleniyor. O halde şimdiye kadar yaptığımız tüm konuşma değerini kaybediyor. AK Parti temayüle göre değil kafasına göre aday gösteriyor. Vatandaş da gönlüne göre değil mecburiyetlerine göre oy kullanıyor. O halde bu olayın üzerine çok da düşünmemek gerek.
Önümüzdeki hafta diğer partilerin adaylarını değerlendirmek üzere yazımı sonlandırıyorum. Hepinize sağlıklı haftalar diliyorum.
Derya Özaba
Komşu Köyün Delisi